مطبخ شهية ( شارلوت بالفراولة والتوت البري)

[COLOR=“Purple”][SIZE=“4”][B]المقادير
عصير ليمون حامض (لتحضير موس الفراولة),3 ملعقة كبيرة
كريمة خفق طازجة (لتحضير موس الفراولة),100 ملل
ملح (لتحضير موس الفراولة),0.25 ملعقة صغيرة
بياض البيض ,2 حبة
توت بري طازج (لتحضير موس الفراولة),200 غرام
فراولة طازجة (لتحضير موس الفراولة),200 غرام
بيض ,10 حبة
ملح ,0.25 ملعقة صغيرة
فانيلا , ملعقة كبيرة
سكر ,300 غرام
طحين أبيض ,140 غرام
نشا الذرة ,120 غرام
بيكنج باودر ,0.25 ملعقة صغيرة
مربى الفراولة ,
فراولة أو توت بري للتزيين,250 غرام
جيلاتين ,2 ورقة
سكر ,50 غرام
عصير ليمون حامض ,2 ملعقة كبيرة
قطر ,2 كوب
فراولة طازجة أو مثلجة (لتحضير الفراولة),800 غرام
سكرم ناعم (لتحضير الفراولة),3 ملعقة كبيرة
ليمون (لتحضير الفراولة),0.25 ملعقة كبيرة
سكر ,90 غرام
جلايتين ,5 ورقات
سكر ناعم, ملعقة كبيرة
طريقة التحضير

  • ينخل الطحين الأبيض (الدقيق)، نشا الذرة، رشة البيكنج باودر ورشة الملح ويترك جانباً.

  • يخفق البيض مع السكر والفانيليا جيداً إلى أن يتضاعف حجمه ويكتسب اللون الفاتح.

  • بواسطة ملعقة أو سباتولا تضاف المكونات الجافة المنخولة تدريجياً وبرفق على مزيج البيض.

  • يسكب المزيج في صينية كبيرة مدهونة ومرشوشة بالطحين (الدقيق) ويفضل أن تكون مغطاة بورقة الخبز، ثم تدخل الفرن المسخن على 180 درجة مئوية من 10 إلى 15 دقيقة أو أكثر حسب نوع الفرن.

  • تخرج من الفرن وتترك قليلاً حتى تبرد ثم تنزع من الصينية وتترك حتى تبرد كلياً بواسطة إطار حلويات دائري يقطع دائرتين من الكيكة وتترك جانباً.

أمّا الكيك المتبقي يحضر كالتالي:

  • يقطع إلى ثلاث أو أربع طبقات مستطيلة وتدهن كل طبقة بكمية من مربة الفراولة أو التوت البري.

  • تثبت الطبقات جيداً بواسطة المربى ثم توضع في كيس بلاستيك وتدخل المجمد لمدة ساعتين ثم تخرج وتقطع بشكل طولي إلى حلقات.

  • يؤخذ نفس الإطار ويلبس بشريط بلاستيك معروف بالأصبيتات خاص بالحلويات.

  • يوضع فوق كرتونة الحلويات ويصف على كل أطرافه قطع الحلقات التي حضرت من قبل ثم يوضع في قاع الإطار قطعة الكيكة الدائرية وتسقى بكميةٍ من القطر ثم تغطى بالكمية المتبقية من موس الفراولة.

  • توضع الكيكة الدائرية الثانية وتسقى أيضاً بالقطر ثم تغطى بالكمية المتبقية من الموس.

  • تغطى الصينية كلها بالبلاستيك وتدخل المجمد حوالي ساعتين تقريباً.

  • تخرج من المجمد وتنزع من الإطار ثم تزين بالفراولة على الجوانب ويسكب عليها صلصة الفراولة.

  • تترك لتتماسك ثم تقدم.

إقتراح : يمكن تقديمها مع صلصة الفراولة أو التوت البري.

طريقة تحضير الموس :

  • يوضع 200 غرام فراولة مع 200 غرام توت بري مع كمية السكر وعصير الليمون الحامض ينقع قليلاً ثم يطحن جيداً ويصفى ملاحظة: تؤخذ كمية قليلة من هذا الخليط (صلصة الفراولة والتوت البري ويسخن على النار ثم يوضع فيه ورقة الجيلاتين المطراة في الماء مسبقاً وتذوب على النار. ثم تسكب على باقي كمية الصلصة (صلصة الفراولة والتوت بري المطحون).

  • من جهة أخرى يخفق بياض البيض مع رشة الملح حتى نحصل على قوام ثلجي.

  • تخفق الكريمة الطازجة مع ملعقة السكر الناعم.

  • بواسطة ملعقة أوإسباتولا يضاف بياض البيض المخفوق برفق ثم الكريمة الطازجة المخفوقة مع ملعقة السكر الناعم إلى الصلصة (التوت البري، الفراولة، السكر، عصير الليمون الحامض والجيلاتين).

  • يمكن أن يذوب الجيلاتين في كمية من الماء على النار بعد أن تطرى بالماء.

طريقة تحضير المرأة (وجه تزيين الكيك) :

  • تطحن الفراولة أو التوت البري مع السكر وعصير الليمون ثم تصفى.

  • يؤخذ تقريباً ملعقتين أو ثلاثة من هذه الصلصة وتسخن على النار ثم يضاف إليها ورقة الجيلاتين المطرى في الماء إلى أن تذوب.

  • يسكب فوق الكمية المتبقية من صلصة الفراولة يضاف الجلوكوز (إختياري) ويخلط.

طريقة الفراولة :

  • توضع الفراولة في خلاط كهروبائي وتخفق، ثم يضاف السكر وعصرة الليمون الحامض ويواصل الخفق.

يصفى الخليط ويستعمل.
[/b][/size][/color]

[COLOR=“Purple”][SIZE=“4”][B]Sadly the holidays are over and now all we have to look forward to is a long, cold winter… and jello! An adult version of the classic childhood favorite, this pudding from scratch is made with ripe banana, sweetened condensed milk, and a splash of bourbon. Spiced with cinnamon and garnished with mini vanilla wafers, the flavor is sweet and warm. This dessert is perfect for keeping warm during those longer winter months.

Bourbon Banana Pudding

2 tablespoons (2 envelopes) of unflavored gelatin powder
1/2 cup cold water
1 boiling water
1/2 cup sugar
1/8 teaspoon of cinnamon
1/2 cup milk or soymilk
1/4 cup sweetened condensed milk
1/2 cup cold bourbon
1 cup (2 or 3) ripe bananas, sliced

In a bowl, sprinkle gelatin evenly over cold water and allow the gelatin to absorb the water for two minutes. Stir boiling water into gelatin until gelatin is fully dissolved. Stir in cinnamon, and sugar. Transfer mixture to a blender and blend with bananas, milk, sweetened condensed milk, and bourbon. Refrigerate until thickened. Spoon into a 4 cup mold. Refrigerate until firm. Unmold and serve[/b][/size][/color]


As blogger and photographer Victoria Belanger–aka the Jell-O Mold Mistress of Brooklyn–says in her new book Hello, Jell-O! (out Feb. 28!!), “champagne is a sign that something special is going on.” Champagne and strawberries in a jello mold–this celebratory creation is bound to be a showstopper at your Valentine’s Day festivities.
Sparkling Champagne and Strawberries Jello
from Hello, Jell-O! by Victoria Belanger (Ten Speed Press, February 2012)
Makes 7 to 10 individual molds or one 7-cup gelatin mold
3 tablespoons (3 envelopes) unflavored gelatin powder
2 cups cold water
1 cup sugar
11/2 cups cold champagne
11/2 cups cold ginger ale
1 cup sliced fresh strawberries
In a saucepan, sprinkle the gelatin evenly over the cold water and allow the gelatin to absorb the water for 2 minutes. Bring the water to a boil over high heat and stir until the gelatin is fully dissolved. Remove from the heat.
Transfer the gelatin mixture to a bowl, add the sugar, and stir until dissolved. Stir in the champagne and ginger ale. Refrigerate until thickened (see page 9). Fold in the strawberries and spoon into 7 to 10 individual molds or a 7-cup mold. Refrigerate until firm (see page 9). Unmold and serve.


[COLOR=“Purple”][SIZE=“4”][B]Inspired by Margarita, my Puerto Rican con-worker (at my non-jello day job), and her annual holiday offering of Coquito, Puerto Rico’s version of eggnog, I made a Coquito Jello for this year’s office holiday party. Loaded to the gills with rum (at least the way Margarita makes it) it has a creamy base of coconut milk and sweetened condensed milk and is spiced with cinnamon, nutmeg, and allspice. Intoxicatingly delicious! See the recipe below and have a Merry Christmas!

3 tablespoons (3 envelopes) of unflavored gelatin powder
2 cups coconut milk
1 ½ cups sweetened condensed milk
1/2 cup water
1 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon cinnamon
1/8 teaspoon allspice
1/8 teaspoon nutmeg
3/4 cup white rum

In a saucepan, sprinkle gelatin evenly over the coconut milk and allow the gelatin to absorb the coconut milk for 2 minutes. Whisk gelatin into the coconut milk while bringing it to a boil, careful not to let it boil over. Remove from heat and transfer to a large bowl. Whisk in the sweetened condensed milk and water until the mixture is smooth. Stir in the spices and vanilla. Allow to cool to room temperature and then stir in the rum. Refrigerate until it cools and begins to thicken. Stir again to evenly distribute any spices that may have settled to the top or bottom and then gently spoon into a 4 to 5 cup mold. Refrigerate overnight. Unmold and serve[/b][/size][/color]


[COLOR=“Purple”][SIZE=“4”][B]I made this jello a last year for St. Patty’s day and it was such a hit it deserves revisiting. Green and minty with a little liqueur to warm the heart, this jello mold just feels like Christmas to me. Crème de menthe and sweetened condensed milk top off a chocolaty ****** crust. This recipe appears in my book Hello Jell-O! but I’m sharing it here as my holiday gift to you. Check out my book for many more recipes like this one (52 to be exact) and have a safe and happy holiday season!

Note: If you are short on time, you can chill the crème de menthe ahead of time (I keep all my booze in the freezer anyways) and the layer will set faster.

Grasshopper layer:

2 tablespoons (2 envelopes) of unflavored gelatin powder
1/2 cup cold water
1/2 cup boiling water
1 1/2 cups (14 ounce can) sweetened condensed milk
1 1/2 cup crème de menthe
1/2 cup sour cream
3 or 4 drops green food dye (optional)

Crust layer:

1 tablespoons (1 envelopes) of unflavored gelatin powder
3/4 cup milk
1 1/2 cup crushed chocolate ****** crumbs

For the grasshopper layer, in a bowl, sprinkle 2 tablespoons (2 envelopes) of gelatin evenly over cold water and allow the gelatin to absorb the water for two minutes. Stir in boiling water until gelatin is fully dissolved. Beat in sweetened condensed milk, crème de menthe, sour cream, and food dye until the mixture is smooth. Spoon into a 6 cup mold. Refrigerate until gelatin is set but not firm. (This layer may begin to set faster than the next layer can be prepared so it may be best to leave at room temperature until the next layer in nearly ready.)

For the crust layer, in a saucepan, sprinkle 1 tablespoon (1 envelope) of gelatin evenly over milk and allow the gelatin to absorb the milk for two minutes. Bring milk just to a boil being careful not to let the milk boil over. Remove from heat. Allow to cool to room temperature and stir in chocolate ****** crumbs. Gently spoon into the mold over the crème de menthe layer. (It may be necessary, depending on the circumference of the mold, to double this portion of the recipe in order to get full coverage over the grasshopper layer.) Refrigerate until firm. Unmold and serve.

Makes 6 cups (or 8 cups if crust layer is doubled)[/b][/size][/color]


[COLOR=“Purple”][SIZE=“4”][B]I love cheesecake! But with the heatwave we experienced this summer who wants to slave away over a hot oven. The beauty of this cheesecake, made with cream cheese and sour cream, is no baking! It is rounded out with a strawberry gelatin topping and a ****** crust.

-Topping layer:
1 (3 ounce) package of strawberry (or cherry) flavored gelatin
1 cup boiling water
1 cup chopped fresh or frozen strawberries (or bing cherries)

In a bowl, stir the boiling water into the strawberry gelatin until gelatin is fully dissolved. Refrigerate mixture until thickened. Fold strawberries into gelatin and spoon into a 5 cup mold so it is about 1 inch think (you may have some leftover mixture depending on the size and shape of your mold). Refrigerate until gelatin is set but not firm (gelatin should stick to your finger when touched).

-Cheesecake layer:
2 tablespoons (2 envelopes) of unflavored gelatin powder
3/4 cup water
1 cup (8 ounce brick) of cream cheese, very softened
1/2 cup sour cream
3/4 cups sugar
1 tablespoon vanilla extract

In a small saucepan, sprinkle gelatin evenly over water and allow the gelatin to absorb the water for two minutes. Bring to a boil while stirring well until gelatin is full dissolved. Transfer gelatin into a medium bowl and beat in cream cheese, sour cream, sugar, and vanilla extract until mixture is smooth. Allow to cool to room temperature and gently spoon into mold over the topping layer. Refrigerate until gelatin is set but not firm.

-Crust layer:
1 tablespoon1 (1 envelope) of unflavored gelatin powder
3/4 cup milk
1 1/2 cup crushed graham crackers crumbs (or any kind of crispy ****** you prefer, I used chocolate dipped vanilla wafers)

In a saucepan, sprinkle 1 tablespoon (1 envelope) of gelatin evenly over the milk and allow the gelatin to absorb the milk for two minutes. Bring milk just to a boil being careful not to let it boil over. Remove from heat. Allow mixture to cool to room temperature and stir in ****** crumbs. Gently spoon into the mold over the cheesecake layer. Refrigerate until firm. Unmold and serve.[/b][/size][/color]


[COLOR=“Purple”][SIZE=“4”][B]As seen on CBS Sunday Morning (air date 9-9-12), this retro treat is made with a layer of sweetened condensed milk topped with peach gelatin and sliced peaches arranged like a bright sunflower. This is one of many recipes included in my new book Hello, Jell-O!: 50+ Inventive Recipes for Gelatin Treats and Jiggly Sweets. The recipe is below so you can try this is for yourself (with an option to add a little schnapps to the top layer if you like). More jello making tips and step-by-step photos for this very recipe can be found on The Kitchn if you are more of a visual person like me. Enjoy!

2 (3 ounce) packages of peach flavored gelatin
3 1/2 cups boiling water
1 1/4 cups cold water
3/4 cup cold peach schnapps or cold water non-alcoholic version
2 cups peaches, sliced and pealed, or drained canned peaches
2 tablespoons (2 envelopes) of unflavored gelatin powder
1 1/2 cups (14 ounce can) sweetened condensed milk

Empty both packages of peach gelatin into a bowl. Stir in 2 cups of the boiling water until the gelatin is fully dissolved. Stir in 3/4 cups of the cold water and the peach schnapps. Refrigerate mixture until thickened. If using canned peaches, drain well. Arrange some of the peach slices in a formation in the bottom of a 9-cup mold. Reserve remaining peaches. Spoon thickened peach gelatin into the mold over the arranged peach slices. Refrigerate until gelatin is set but not firm.

Meanwhile, in a separate bowl, sprinkle unflavored gelatin over 1/2 cup of the cold water and allow the gelatin to absorb the water. Stir in 1 1/2 cups of the boiling water until gelatin is fully dissolved. Stir in sweetened condensed milk until the mixture is smooth. Refrigerate mixture until slightly thicken. Chop up any remaining peach slices and fold into sweetened condensed milk mixture. Gently spoon into the mold over the peach gelatin layer. Refrigerate until firm. Unmold and serve.

Makes 9 cups[/b][/size][/color]